De valkuilen van afvallen: Wanneer streven naar gezond ongezond wordt
Het vinden van een balans tijdens het afvallen is erg belangrijk. In onze maatschappij ligt de nadruk op uiterlijk, waardoor het gemakkelijk is om het idee te krijgen dat dunner altijd beter is. Maar gezondheid gaat niet alleen over hoe je eruitziet, maar ook over hoe je je voelt.
De dunne lijn tussen gezond en obsessief
Afvallen heeft vaak één doel, namelijk een strakker lichaam. Wanneer wordt een check op de weegschaal een obsessie? Hoe vaak is té vaak om in de spiegel te kijken, zoekend naar een verandering die bevestigt dat je op de 'juiste' weg bent? Er is op deze vragen helaas geen antwoord dat voor iedereen geldt, maar gezond afvallen begint met zelfbewust en eerlijk zijn tegenover jezelf.
Wat zijn de signalen van obsessie rondom afvallen?
Het is belangrijk om waakzaam te zijn voor tekenen dat afvallen een ongezonde obsessie wordt. Denk aan:
Je hebt een vertekend beeld van je lichaam en ontkent het hebben van ondergewicht.- Je hebt het gevoel dat je eigenwaarde sterk verbonden is met het cijfer op de weegschaal.
- Je wilt graag zo slank mogelijk zijn.
- Je beperkt jezelf in eetmomenten of vermijdt bepaald eten.
- Je hebt veel gedachten over eten en denkt veel over diëten.
- Je wilt niet in het openbaar eten.
- Je wilt de omgeving controleren en manipuleren.
Wanneer zoek je hulp bij extreem afvallen?
Obsessief gedrag kan erin sluipen, vaak met op het eerste gezicht onschuldige routines die groeien tot dwangmatige handelingen. Dit kan variëren van constant wegen tot het vermijden van voeding. Het moment dat gedachten over afvallen en lichaamsbeeld je dagelijks leven overheersen, is het tijd om aan de bel te trekken.
Phase 01 biedt een pad naar herstel, gericht op het aanpakken van de onderliggende oorzaken van eetstoornissen en het herstellen van een gezonde relatie met eten en je lichaam. Onze intensieve herstelbegeleiding biedt steun op maat om duurzaam herstel te bevorderen, met meer dan 90% van onze cliënten die in herstel blijven zonder terugval.
Tijdens de herstelbegeleiding richten we ons niet alleen op het fysieke aspect van herstel van eetstoornissen, maar ook op de integrale levenskwaliteit. Een kernonderdeel van onze behandelingsfilosofie is de focus op de '13 leefgebieden'.
Deze leefgebieden omvatten een breed spectrum aan factoren, van fysieke gezondheid en persoonlijke verzorging tot sociale relaties, werk, educatie, en maatschappelijke participatie. Elk gebied helpt je met het opbouwen van een stevig fundament voor een leven vrij van een verstoorde relatie met eten.
Kiezen voor een gezondere relatie met eten
Als je ook maar een kleine twijfel hebt over hoe gezond jouw relatie met eten en/of afvallen is, willen wij je aanmoedigen om contact met ons op te nemen. Onze missie is om je te begeleiden naar een toekomst waarin je niet alleen fysiek, maar ook mentaal sterker wordt en kunt blijven.