Hulp voor Verslaving- Vind de hulp die bij je past...

Phase 1: Zorg door ervaringsdeskundige zorgprofessionals...

Neem contact met ons op!

Aan de slag

Neem contact met ons op en je hoort binnen 24 uur van ons!
Een vinkje in een cirkel op een witte achtergrond.

Vergoed door je zorgverzekeraar

Een vinkje in een cirkel op een witte achtergrond.

24/7 ondersteuning

Een vinkje in een cirkel op een witte achtergrond.

Vestiging in Hilversum, Breda en Hoorn

Een vinkje in een cirkel op een witte achtergrond.

eigen begeleider

Hulp voor verslaving-Vind de ondersteuning die bij je past...

Heb jij of iemand in je omgeving last van een verslaving en ben je op zoek naar hulp? Je bent niet alleen. Verslaving kan iedereen overkomen, maar gelukkig is er hulp beschikbaar. Of het nu gaat om alcohol, drugs, roken, gokken of een andere vorm van verslaving, er zijn verschillende manieren om ondersteuning te krijgen.

Op deze pagina vind je een overzicht van de mogelijkheden voor hulp voor verslaving, zoals online programma’s, gespecialiseerde verslavingszorg en zelfhulpgroepen.

Inhoudsopgave

  1. Wat is verslaving?
  2. Welke hulp is er bij verslaving?
  3. Online hulpprogramma’s
  4. Maatschappelijk werk
  5. Gespecialiseerde verslavingszorg
  6. Wat gebeurt er na de behandeling?
  7. Wordt verslavingszorg vergoed?
  8. Zelfhulpgroepen en lotgenotencontact
  9. Hulp voor ouders met een verslaving
Het zwembad bij de kliniek van Phase 1

1. Wat is verslaving?

Verslaving is een aandoening waarbij je de controle over een middel (zoals alcohol, drugs of medicijnen) of bepaald gedrag (zoals gokken of gamen) kwijtraakt. Dit kan grote gevolgen hebben voor je gezondheid, relaties, werk en financiën.

ļ»æ

Meer informatie over verslaving vind je op:


De kliniek in Zuid-Afrika van Phase 1

2. Welke hulp is er bij verslaving?

Iedereen heeft een ander hersteltraject nodig. Gelukkig zijn er verschillende vormen van hulp beschikbaar, afhankelijk van de ernst van de verslaving en je persoonlijke situatie.


Online hulpprogramma’s


Voor wie een laagdrempelige manier van hulp zoekt, bieden veel instellingen online behandelingen en zelfhulpprogramma’s aan. Deze programma’s zijn vaak gericht op zowel jongeren als volwassenen en bieden begeleiding op afstand. Online behandelingen zijn vooral geschikt als jouw verslavingsproblematiek nog niet heel erg is. Het helpt om een basis te leggen, maar het is op geen enkele manier vergelijkbaar met meer intensieve behandelingen, zoals onze eigen klinische behandeling waar er veel dieper in gegaan kan worden op de onderliggende problematiek.


Maatschappelijk werk


Het maatschappelijk werk biedt ondersteuning bij persoonlijke en sociale problemen die door verslaving kunnen ontstaan. Je hebt hier geen verwijzing voor nodig. Je huisarts of gemeente (Wmo-loket) kan je doorverwijzen naar maatschappelijk werk in jouw regio.

Voor meer informatie over maatschappelijk werk:



Gespecialiseerde verslavingszorg


Als verslaving diepgeworteld is en zelfstandig stoppen niet lukt, kan gespecialiseerde verslavingszorg uitkomst bieden. Je huisarts kan je verwijzen naar een ambulante behandeling (op afspraak) of een tijdelijke opname in een afkickkliniek.


Een opname in een verslavingskliniek duurt meestal een paar weken en combineert therapie, medische ondersteuning en begeleiding bij het opbouwen van een nieuw leven zonder verslaving. Stel jezelf vooral de vraag: "Hoe groot is mijn probleem?" Is jouw antwoord: "een 8,9 of 10", dan is het belangrijk dat jouw oplossing óók net zo groot is, anders werkt het niet. Voor het geval je benieuwd bent wat een goede keuze is als jouw probleem een 8, 9 of 10 is: Onze eigen klinische behandeling is de meest intensieve en langdurige behandeling die beschikbaar is.


šŸ’” Tip: bellen met jouw zorgverzekeraar voor een geschikte behandel locatie geeft vaak niet een compleet beeld. Zorgverzekeraars hebben contracten afgesloten met een beperkt aantal behandel-locaties en derhalve zullen zij altijd enkel daar naartoe doorverwijzen. Zoek liever zelf of vraag een specialist om hulp.


3. Wat gebeurt er na de behandeling?

Na een behandeling in een verslavingskliniek is het belangrijk om na-begeleiding te organiseren. Nazorg vanuit de behandelinstelling is nooit voldoende. Dat is ook de reden dat Phase 1 zoveel begeleiding na behandeling aanbiedt aan cliënten. Dat is nodig, omdat zonder deze begeleiding het terugval percentage altijd erg hoog is. Daarnaast zijn er nog andere mogelijkheden die je kunt organiseren (ook via ons!):


  • Individuele therapie of groepsbegeleiding
  • Ondersteuning bij werk, huisvesting en sociale contacten
  • Safehouses (beschermd wonen) voor extra ondersteuning


Sommige mensen kiezen ervoor om na behandeling in een safehouse verder te herstellen in een veilige omgeving. Dit is een vorm van begeleid wonen waar extra ondersteuning wordt geboden. Onze eigen Safehouses, die we liefdevol Herstel Gemeenschappen noemen, behoren tot de meest gerenommeerde van Nederland.

Twee mannen zitten op een trap en praten met elkaar over hulp voor verslaving

4. Wordt verslavingszorg vergoed?

Voor jongeren onder de 18 jaar valt verslavingszorg onder de Jeugdwet en wordt deze vergoed door de gemeente.

ļ»æ

Voor volwassenen valt verslavingszorg onder de zorgverzekering. Let op: sommige zorgverzekeraars vergoeden alleen zorg bij specifieke instellingen. Vraag dit na bij je zorgverzekeraar of check je polisvoorwaarden.


šŸ’” Goed om te weten: Onze behandeling in Zuid-Afrika wordt door verreweg de meeste Nederlandse zorgverzekeraars vergoed.

Iemand legt zijn hand op de schouder van een ander, omdat hij hulp voor verslaving nodig heeft

5. Zelfhulpgroepen en lotgenotencontact

Zelfhulpgroepen zijn een waardevolle aanvulling op professionele behandeling. Hier komen mensen samen die herstellen van een verslaving en elkaar ondersteunen in hun proces.

Enkele bekende zelfhulpgroepen in Nederland:


  • Anonieme Alcoholisten (AA) – Voor mensen met een alcoholverslaving
  • Narcotics Anonymous (NA) – Voor drugsverslaving
  • Cocaine Anonymous (CA) – Specifiek voor cocaïneverslaving
  • Anonieme Gokkers (GA) – Voor mensen met een gokverslaving
  • Anonieme Overeters (OA) – Voor eetverslaving
  • S.L.A.A. – Voor seks- en liefdeverslaving

ļ»æ

Zelfhulpgroepen bieden steun en herkenning zonder oordeel. Meer informatie vind je op:


6. Hulp voor ouders met een verslaving

Ouders met een verslaving kunnen extra uitdagingen ervaren, vooral als ze minderjarige kinderen hebben. Op KopOpOuders.nl vind je advies over opvoeding en ondersteuning voor gezinnen waarin verslaving een rol speelt.


Voor professionele hulp in je gezin kun je contact opnemen met:

  • Je huisarts
  • De gemeente (Wmo-loket)

ļ»æ

Meer informatie:


Conclusie: Er is altijd hulp beschikbaar

Verslaving is zwaar, maar je hoeft het niet alleen te doen. Of je nu zoekt naar online ondersteuning, maatschappelijk werk, gespecialiseerde verslavingszorg of een zelfhulpgroep – er is altijd hulp beschikbaar.

Bij Phase 1 Herstel Begeleiding bieden we persoonlijke, ervaringsgerichte zorg voor mensen die willen herstellen van een verslaving.


Onze behandeling in Zuid-Afrika wordt door de meeste Nederlandse zorgverzekeraars vergoed, zodat jij je volledig kunt focussen op je herstel.

ļ»æ

šŸ“ž Wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact met ons op. Jouw weg naar herstel begint hier. šŸ’™

Aan de slag!

Waar wacht je nog op? Kom direct in actie & kies voor een leven in herstel

"Alleen is herstel kansloos"

Alleen is wat je gewend bent, het is wat de ziekte verslaving van je wilt. Daarom is het zo belangrijk om direct hulp bij verslaving te vragen , want herstellen doen we samen!
Share by: