Eetstoornissen

Mensen die een eetstoornis hebben, hebben een ongezonde relatie met voedsel. Dat kan betekenen dat ze niet eten, teveel eten óf eten om het daarna weer uit te spugen door over te geven...

Hulp nodig?

Neem contact met ons op en je hoort binnen 24 uur van ons!

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Wat is een eetstoornis?

Wanneer het onderwerp verslaving is, is het gebruikelijk dat mensen het associëren met algemeen bekende verslavende middelen zoals drugs en alcohol. Het is echter mogelijk om verslaafd te raken aan voedsel, ook al is het essentieel om te overleven en gezond te leven. Als je een voedselgerelateerde verslaving hebt, heb je een eetstoornis.

Eetstoornissen verwijzen naar een verscheidenheid aan aandoeningen die optreden bij abnormaal of verstoord eetgedrag. Dit betekent dat je niet noodzakelijk alleen een voedselgerelateerde verslaving hebt als je te veel eet. Voedselverslaving kan ook te maken hebben met te weinig eten.

Eetstoornissen ontwikkelen zich wanneer u een obsessie heeft met voedsel, samen met andere factoren zoals uw lichaamsvorm en gewicht. Wanneer ze onbehandeld blijven, kunnen ze ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben, waaronder de dood.

Geschiedenis van eetstoornissen

Waar vind het begrip eetstoornis haar oorsprong?

De term voedselverslaving klinkt misschien als een recente term, maar gegevens over voedselverslaving kunnen worden teruggevoerd tot 1890, toen chocolade voor de eerste keer werd gecategoriseerd als een verslavende stof. Voedselverslaving werd officieel een begrip in de jaren vijftig, met organisaties zoals Overeaters Anonymous opgericht in de jaren zestig. Maar zelfs in het midden van deze vroege ontwikkelingen, was het pas in de jaren 80 dat de relatie tussen stoornissen en algemene verslaving werd vastgesteld.

Onderzoekers merkten op dat mensen die worstelden met anorexia nervosa afhankelijk bleken van de effecten van verhongering. In de loop van de tijd zouden hun lichamen tolerant worden voor deze effecten, waardoor ze gedwongen worden nog minder voedsel te consumeren om dezelfde gevoelens van honger te krijgen. Wanneer dergelijke mensen probeerden normaal te eten, hadden ze ontwenningsverschijnselen.
Na het vroege onderzoek van de jaren tachtig trok de kwestie van de voedselverslaving snel zwaardere aandacht, met regelmatig vervolgonderzoek en debatten. Er werden meer relaties gelegd tussen voedselverslaving en verslavende middelen, zoals verlies van controle, gebruik van middelen om de onthoudingsverschijnselen van eetstoornissen aan te pakken, geheimzinnig leven om verslavend gedrag te verbergen en terughoudendheid om de misbruikte substantie te laten, zelfs in het zicht van de voor de hand liggende schade aan de algemene gezondheid.

Vandaag hebben we een beter begrip van voedselverslaving en de relatie met andere vormen van verslaving.

Veelgestelde vragen over eetstoornissen

  • Wat is een eetstoornis?

    Een eetstoornis is een psychische aandoening die ervoor zorgt dat de patiënt zich bezighoudt met ongezond eetgedrag. De meeste eetstoornissen omvatten te weinig eten, te veel eten en / of eten in combinatie met zuiveringsgedrag.

  • Wie hebben een eetstoornis?

    Eetstoornissen treffen zowel volwassenen als kinderen van beide geslachten. Uit statistieken blijkt echter dat jonge vrouwen het meest waarschijnlijk worden getroffen.

  • Hoe ziet iemand met een eetstoornis eruit?

    Bij de meest voorkomende gevallen van eetstoornissen zal de patiënt er ondervoed en ernstig ondergewicht uitzien. Er zijn echter soorten eetstoornissen waarbij het fysieke uiterlijk van de patiënt niet zo zal worden beïnvloed.

  • Heeft iemand met een verslaving ook altijd een eetstoornis?

    Nee. Hoewel veel mensen met een eetstoornis stoffen misbruiken, hebben mensen met een verslaving in de eerste plaats minder kans op een eetstoornis. In gevallen waar eetstoornissen en verslaving aanwezig zijn, komt de eerste meestal eerst.

  • Hoe kan ik iemand met een eetstoornis herkennen?

    Je kunt een eetstoornis herkennen door op zoek te gaan naar verklikkerlichten zoals onverklaard gewichtsverlies, bleke huid, verwijde pupillen, paranoia, slapeloosheid, angst en over het algemeen onnatuurlijk gedrag rond voedsel.


  • Zijn eetstoornissen schadelijk?

    Ja. Net als andere psychische aandoeningen, kunnen eetstoornissen je leven snel schaden als ze niet worden gecontroleerd. In combinatie met een verslaving aan stoffen kunnen eetstoornissen binnen zeer korte tijd leiden tot orgaanfalen.

  • Welke invloed heeft een eetstoornissen op het brein?

    Bij mensen met een eetstoornis is het brein geconditioneerd om geobsedeerd te zijn door het einddoel van de specifieke stoornis. Dit kan een obsessie met het handhaven van een bepaald lichaamsgewicht, obsessie met niet-eetbare substanties, obsessie met verondersteld gezond eten, enz. Zijn. Wanneer deze obsessie wordt genegeerd, kunnen verschillende ontwenningsverschijnselen optreden.

  • Wat zijn de gezondheidseffecten van een eetstoornis?

    Enkele van de gezondheidseffecten van eetstoornissen zijn psychose, depressie, angst, angst, hart- en ademhalingsaandoeningen, evenals gewichtsverlies.

  • Wat als ik iemand ken met een eetstoornis?

    Als u vermoedt dat uw vriend, geliefde of collega een eetstoornis heeft, zoek dan professionele hulp door een interventie op te zetten. Mensen met een eetstoornis zijn zeer defensief en kunnen gemakkelijk gefrustreerd raken als je hen probeert aan te pakken over het onderwerp. De beste resultaten worden bereikt met tact.

  • Kan een eetstoornis behandeld worden?

    De beste manier om met eetstoornissen om te gaan, is om onmiddellijke hulp aan te vragen. Er zijn behandelcentra in het Verenigd Koninkrijk die alles hebben wat nodig is om eetstoornissen te behandelen. Vind de beste voor u en ga direct verder met de behandeling.

  • Waarom is het zo moeilijk om van een eetstoornis af te komen?

    Geestelijke ziektes zoals eetstoornissen interfereren met de hersenen, wat de kern is van het centrale zenuwstelsel. Wanneer de ziekte te lang in interactie is geweest met het systeem van de hersenen, maakt dit het voor u moeilijk om een leven buiten de stoornis te zien. Als je bijvoorbeeld gewend bent om zuiveringsgedrag aan te gaan in een poging je aantal calorieën laag te houden, zul je het onmogelijk vinden om aan te nemen dat een gezond gewicht behouden mogelijk is zonder zulk gedrag.

  • Zijn er verschillende soorten eetstoornissen?

    Ja, er zijn verschillende vormen van eetstoornissen. De twee meest populaire aandoeningen zijn anorexia nervosa en boulimia nervosa. Er zijn echter anderen. Sommige eetstoornissen moeten nog officieel worden genoemd.

  • Waar kan ik hulp vinden?

    Als je vecht tegen een eetstoornis of je bent op zoek naar hulp voor een geliefde, kan een goedgekeurd revalidatie- en behandelcentrum je helpen om het beste behandelingsregime te vinden voor jouw specifieke behandelingsbehoefte en persoonlijkheid. Je hoeft niet langer alleen tegen de ziekte te vechten. Praat met professionals die altijd klaar staan om u te helpen aan de slag te gaan.

Vragen over verslaving & herstel

door jva decker 1 maart 2023
Dit is misschien de eetstoornis waar de meeste mensen ooit van hebben gehoord. Het komt het meest waarschijnlijk voor tijdens de tienerjaren, en vrouwen zijn meestal eerder getroffen dan mannen. Als u anorexia nervosa heeft, zult u zichzelf als overgewicht beschouwen, zelfs als u gevaarlijk ondergewicht heeft. Met deze aandoening, zult u regelmatig uw gewicht controleren en merkt u ook dat u wegblijft van specifieke soorten voedsel, en ook probeert om de calorieën die in uw lichaam komen te streng te controleren. Er zijn twee hoofdsubtypen van anorexia nervosa: het binge-eating en purge type en het beperkende type. Bij mensen die het beperkende type hebben, is de enige zorg gewicht inhouden door constant vasten, extreem dieet en overmatige lichaamsbeweging. Mensen met een vreetbuien- en zuiveringsprobleem zullen grote hoeveelheden voedsel eten of heel weinig eten. Na de maaltijd gaan ze over tot laxeermiddelen en diuretica en / of braken zoveel mogelijk van het geconsumeerde voedsel als mogelijk uit en sporten dan vervolgens overmatig. Symptomen bij anorexia nervosa De meest voorkomende symptomen zijn: Een vertekend beeld van uw lichaamsbeeld, wat kan leiden tot ontkenning van ernstig ondergewicht Aanzienlijk ondergewicht in vergelijking met mensen van dezelfde leeftijd en lengte Het gevoel van eigenwaarde is gebonden aan lichaamsgewicht Constant streven naar dunheid Beperkend in eetpatronen Constante gedachten aan eten en obsessie met het verzamelen van recepten die kunnen helpen het gewenste lichaamsbeeld te bereiken Onvermogen om in het openbaar te eten en een constante wens om de omgeving te controleren of te manipuleren Gevolgen van Anorexia Nervosa Anorexia nervosa legt een zware druk op het lichaam en kan in de loop van de tijd aanzienlijke schade aanrichten. Mensen met de aandoening kunnen last hebben van onvruchtbaarheid, broos haar en nagels en dunner worden van de botten. Ernstige gevallen van anorexia kunnen leiden tot orgaanfalen en uiteindelijk orgaanuitval en overlijden. Trek daarom op tijd aan de bel, herstellen doe je niet alleen .
door jva decker 26 februari 2023
Boulimia nervosa is een andere veel voorkomende eetstoornis die ook voorkomt bij adolescenten en jonge volwassenen. Het komt ook vaker voor bij vrouwen. Deze toestand houdt het eten van een abnormaal grote hoeveelheid voedsel in een korte tijd in, totdat de persoon extreem vol is. Bij het eten voelen mensen met boulimia nervosa dat ze niet kunnen stoppen met eten of controleren hoeveel ze eten. Deze mensen houden ook van voedsel dat ze normaal zouden vermijden. Aan het einde van de binging-episode proberen ze te zuiveren om hun calorieverbruik in evenwicht te brengen en het ongemak in de maag te verlichten. Om te helpen bij het zuiveren zullen ze acties ondernemen zoals gedwongen braken, overmatige lichaamsbeweging en het gebruik van laxeermiddelen en diuretica. Hoewel het geforceerde braken overeenkomsten vertoont met de eetbuien en zuiverende subtypes van anorexia nervosa, zijn ze niet hetzelfde. Dit komt omdat de meeste mensen met de boulimiastoornis een relatief normaal gewicht hebben en niet de neiging hebben om ondergewicht te worden. Symptomen bij Boulimia Nervosa De meest gebruikelijke symptomen zijn: Eetbuien zonder controle Een angst voor gewichtstoename, zelfs als ze een normaal gewicht hebben Eigenwaarde beïnvloed door lichaamsvorm en gewicht Regelmatige afleveringen van purgingsgedrag om gewichtstoename te voorkomen Het gevaar van Boulimia De gevaren van boulimia nervosa kunnen bestaan uit een ontstoken of zere keel, gezwollen speekselklieren, tandbederf, zure reflux, hormonale onevenwichtigheden en ernstige uitdroging. In veel gevallen kan boulimia nervosa een onevenwichtigheid veroorzaken in de niveaus van elektrolyten in het lichaam, zoals natrium, kalium en calcium. Wanneer dit gebeurt, kan een beroerte of een hartaanval optreden. Bij het herstellen van een eetstoornis is begeleiding van groot belang en dit kan de kans op terugval enorm verkleinen.
door jva decker 17 februari 2023
ARFID is een nieuw bedachte naam voor voedingsstoornis van kleutertijd en vroege kinderjaren. De eerder genoemde aandoening was een diagnose voorbehouden voor kinderen onder de zeven jaar oud. De naam moest echter worden veranderd toen de stoornis een diagnose werd die veel verder gaat dan de vroege jeugd en de volwassenheid. De aandoening komt ook bij alle geslachten voor. Een belangrijk kenmerk van deze aandoening is gestoord eten, hetzij als gevolg van een gebrek aan interesse in eten of een afkeer van bepaalde geuren, smaken, kleuren, texturen en temperaturen. Symptomen bij Vermijdende voedsel inname stoornis De meest gebruikelijke symptomen zijn: Gewichtsverlies of slechte ontwikkeling in overeenstemming met de hoogte en leeftijd Eetgewoonten die van invloed zijn op sociale functies, zoals eten met andere mensen Vermijding of beperking van voedselinname die adequate consumptie van een veilig aantal calorieën en voedingsstoffen voorkomt Ontwikkeling van negatieve eetgewoonten, zoals het onvermogen om te eten met of zonder dat er andere mensen in de buurt zijn ARFID moet niet worden verward met normaal eetgedrag zoals kieskeurig eten, zoals gezien bij peuters en volwassenen, of het vermijden of beperken van eten als gevolg van het niet beschikbaar zijn van voedsel, culturele overtuigingen of religieuze praktijken.
Show More

Gebruikte bronnen

De informatie op deze pagina is onder andere afkomstig van

Phase 1 helpt bij herstel

We begrijpen als geen ander hoe het voor u is als naaste. De frustratie, de pijn, het verdriet.... de machteloosheid. We helpen graag. Of die hulp nu bestaat uit het in gesprek gaan met uw verslaafde naaste om hem of haar te laten inzien dat het belangrijk is om aan zichzelf te gaan werken, het verzorgen van een behandeling, het bieden van een veilige plek om aan herstel te werken of om u te helpen met uw proces. Welke hulp heeft u nodig? Maak uw keuze door op één van onderstaande buttons te klikken...

Verslaving & misbruik...

Verslaving is een chronische, recidiverende aandoening waarbij het getroffen individu dwangmatig een substantie zoekt en gebruikt of zich met een stof bezighoudt, ongeacht de gevolgen. 

Hulp nodig?

Neem contact met ons op en je hoort binnen 24 uur van ons!

Aanmelden voor onze nieuwsbrief
Share by: