Ketamine

Phase 1: Zorg door ervaringsdeskundige zorgprofessionals...

Neem contact met ons op!

Aan de slag

Neem contact met ons op en je hoort binnen 24 uur van ons!
Een vinkje in een cirkel op een witte achtergrond.

Vergoed door je zorgverzekeraar

Een vinkje in een cirkel op een witte achtergrond.

24/7 ondersteuning

Een vinkje in een cirkel op een witte achtergrond.

Vestiging in Hilversum, Breda en Hoorn

Een vinkje in een cirkel op een witte achtergrond.

eigen begeleider

Wat is ketamine, wat zijn de effecten en wat zijn de gevolgen van gebruik?

Ketamine is een krachtige stof die oorspronkelijk als anestheticum in de medische wereld werd gebruikt. Tegenwoordig heeft ketamine echter ook zijn weg gevonden in de recreatieve drugswereld, waar het bekend staat om zijn hallucinogene en dissociatieve effecten. Ketaminegebruik kan echter ernstige risico’s met zich meebrengen, zeker wanneer het regelmatig wordt gebruikt en er sprake is van verslaving. Op deze pagina vind je informatie over wat ketamine is, de effecten en gevolgen van ketaminegebruik, en wat je kunt doen als je merkt dat je verslaafd begint te raken aan ketamine.

Wat is Ketamine?

Ketamine werd aanvankelijk ontwikkeld als een pijnstiller en verdovingsmiddel, en het wordt nog steeds gebruikt in de diergeneeskunde en bij bepaalde medische ingrepen bij mensen. In lage doseringen kan ketamine verlichting bieden bij bepaalde mentale gezondheidsproblemen, zoals depressie en PTSS. Buiten een medische setting wordt ketamine echter ook recreatief gebruikt vanwege zijn bewustzijnsveranderende eigenschappen. De stof valt in de categorie dissociatieve middelen, wat betekent dat het gebruikers vaak een ervaring van scheiding tussen lichaam en geest geeft.
Het zwembad bij de kliniek van Phase 1

Wat zijn de Effecten van Ketamine?

Ketamine werkt op de hersenen door invloed uit te oefenen op de neurotransmitter glutamaat, die betrokken is bij het geheugen, emoties en pijnperceptie. De effecten van ketamine zijn afhankelijk van de dosering, de omgeving en de fysieke en mentale toestand van de gebruiker.


Bij gebruik kan ketamine leiden tot:


  • Hallucinaties: Vervormde waarnemingen van de omgeving.
  • Dissociatie: Een gevoel van scheiding tussen lichaam en geest.
  • Verandering van tijdsbeleving: Tijd kan trager of sneller lijken te verlopen.
  • Verdoving van pijn: Gebruikers voelen mogelijk minder of geen pijn.
  • Euforie en ontspanning: Ketamine kan gevoelens van geluk of kalmte oproepen.


Deze effecten kunnen sterk variëren, afhankelijk van de dosering. Een kleine dosis kan milde ontspanning geven, terwijl een hoge dosis kan leiden tot de zogenoemde “k-hole,” een intense en vaak overweldigende dissociatieve ervaring waarbij de gebruiker zich volledig losgekoppeld voelt van zichzelf en de omgeving.


Doe onze test!
De kliniek in Zuid-Afrika van Phase 1

Wat Zijn de Gevolgen van Ketaminegebruik?

Het recreatief gebruik van ketamine kan op korte en lange termijn aanzienlijke risico’s met zich meebrengen. Enkele gevolgen zijn:


  1. Psychische Problemen: Langdurig gebruik kan leiden tot angststoornissen, depressieve klachten en cognitieve problemen.
  2. Fysieke Gezondheidsproblemen: Chronisch ketaminegebruik kan nier- en blaasproblemen veroorzaken, waaronder het “ketamine bladder syndrome,” een aandoening die pijn bij het plassen en bloed in de urine kan veroorzaken.
  3. Verslavingsrisico: Ketamine kan zowel psychische als lichamelijke afhankelijkheid veroorzaken. Regelmatig gebruik kan leiden tot een sterke drang om het middel te blijven gebruiken, met tolerantie en ontwenningsverschijnselen tot gevolg.
  4. Risico op Overdosis: Bij hoge doseringen kan ketamine het bewustzijn ernstig verminderen, wat het risico op verstikking, ademhalingsproblemen en zelfs coma vergroot.


Wat te Doen als je Verslaafd Raakt aan Ketamine?

Herken je bij jezelf of een ander tekenen van ketamineverslaving? Dan is het verstandig om hulp te zoeken. Bij Phase 1 Herstel Begeleiding bieden wij een unieke, intensieve behandeling voor ketamineverslaving die verder gaat dan de standaardverslavingszorg. Wij helpen je niet alleen bij het stoppen met gebruik, maar gaan samen met jou aan de slag om de dieperliggende oorzaken van jouw verslaving te onderzoeken en aan te pakken.


Onze behandeling richt zich op het versterken van het zelfbeeld, het verwerken van eventuele trauma’s en het opbouwen van een gezonde leefstijl. We bieden ook begeleiding voor naasten, zodat jouw directe omgeving jou kan ondersteunen in het herstelproces. In onze kliniek in Zuid-Afrika kun je volledig gefocust aan jouw herstel werken, weg van de dagelijkse triggers en invloeden.


Enkele Stappen die je Nu al Kunt Nemen:


  • Praat erover met iemand die je vertrouwt.
  • Onderzoek je gebruik door een dagboek bij te houden van wanneer en waarom je gebruikt.
  • Zoek ondersteuning – bij Phase 1 Herstel Begeleiding kun je een vrijblijvend gesprek plannen om te bespreken of behandeling nodig is.


Twee mannen zitten op een trap en praten met elkaar over hulp voor verslaving

Waarom Kiezen voor Phase 1 Herstel Begeleiding?

Onze kliniek biedt een volledig hersteltraject, waarbij je kunt rekenen op intensieve ondersteuning. Wij zijn de enige verslavingsinstelling in Nederland die een aaneengesloten traject van herstel biedt, van ondersteuning richting de behandeling tot intensieve begeleiding na de behandeling. Daarnaast hebben wij zelfs de mogelijkheid voor tijdelijk verblijf in een middelenvrije omgeving, zodat je kunt werken aan een duurzame en veilige re-integratie in het dagelijks leven.

Meer Informatie over Ketamine

Wil je wetenschappelijk onderbouwde informatie over ketamine lezen? Bekijk dan bijvoorbeeld de informatie van het Trimbos Instituut of de NIDA (National Institute on Drug Abuse) voor een uitgebreid overzicht van de effecten en risico’s.

Aan de slag!

Waar wacht je nog op? Kom direct in actie & kies voor een leven in herstel

"Alleen is herstel kansloos"

Alleen is wat je gewend bent, het is wat de ziekte verslaving van je wilt. Daarom is het zo belangrijk om direct hulp bij verslaving te vragen , want herstellen doen we samen!
Share by: