Hoeveel procent valt terug in verslaving?

jva decker • 3 november 2024

Hoeveel procent valt terug in verslaving?

Herstellen van een verslaving is een moedige stap en een reis die niet altijd eenvoudig is. Eén vraag die vaak gesteld wordt door mensen in herstel en hun naasten is: Hoe groot is de kans op een terugval? Het antwoord is dat terugval helaas een veelvoorkomend onderdeel is van het herstelproces. Naar schatting ervaart 40 tot 90 procent van de mensen die herstellen van een verslaving een terugval op enig moment tijdens een gemiddeld traject. Dit lijkt misschien ontmoedigend, maar het is belangrijk om te weten dat terugval niet het einde hoeft te betekenen en vaak kan worden gezien als een leerproces op weg naar een stabiel, verslavingsvrij leven. Daarnaast is het belangrijk te weten dat dit hoge terugval percentage juist de reden is geweest om Phase 1 ooit op te richten, met resultaat: onze cliënten blijven in meer dan 90 procent van de gevallen in herstel.


Bij Phase 1 Herstel Begeleiding werken zorgprofessionals die niet alleen ervaren zijn in hun vakgebied, maar die ook zelf ervaringsdeskundig zijn. Zij begrijpen uit eigen ervaring wat het herstelproces inhoudt, inclusief de valkuilen en uitdagingen die daarbij horen. In deze blog bespreken we wat terugval is, waarom het zo vaak voorkomt en hoe een goede begeleiding je kan helpen om op koers te blijven.

Wat betekent een terugval in verslaving?

Een terugval betekent dat iemand na een periode van herstel weer terugvalt in het gebruik van middelen of gedrag dat hij of zij wilde stoppen. Het kan klein beginnen, bijvoorbeeld met één keer drinken of één sigaret, maar het kan ook betekenen dat iemand langere tijd terugvalt in oude patronen.



Het is belangrijk om te onthouden dat een terugval niet hetzelfde is als falen. Herstel is een proces van vallen en opstaan, waarin elke stap, ook een terugval, waardevolle inzichten kan opleveren. Door te kijken naar wat een terugval heeft veroorzaakt, kun je leren hoe je jezelf beter kunt beschermen tegen triggers en hoe je in de toekomst sterker kunt staan.

Waarom komen terugvallen zo vaak voor?

Er zijn verschillende redenen waarom een terugval vaak voorkomt bij mensen die herstellen van een verslaving:

  1. Veranderingen in het brein
    Verslaving verandert letterlijk de chemie van het brein, vooral in het beloningssysteem en in delen die te maken hebben met impulscontrole. Zelfs na langere tijd van herstel kunnen oude patronen worden geactiveerd door bepaalde triggers. Deze triggers kunnen uiteenlopen van stressvolle situaties tot het simpelweg zien van mensen of plaatsen die met de verslaving worden geassocieerd.
  2. Omgaan met moeilijke emoties
    Veel mensen gebruiken middelen of verslavend gedrag om met emoties om te gaan, zoals stress, verdriet, angst of eenzaamheid. In een hersteltraject leer je om gezondere manieren te ontwikkelen om met deze gevoelens om te gaan, maar dit vraagt tijd en geduld. Als iemand zich overbelast voelt, kan het verleidelijk zijn om terug te vallen op oude copingmechanismen.
  3. Sociale druk en omgevingsfactoren
    Het is niet altijd mogelijk om de omgeving aan te passen aan het herstelproces. Voor iemand die bijvoorbeeld is gestopt met alcohol kan een sociale gelegenheid waar veel gedronken wordt erg uitdagend zijn. Sociale druk en het zien van anderen die oude gewoontes vertonen, kunnen sterke cravings oproepen.
  4. Onvoldoende ondersteuning
    Het herstelproces vraagt vaak om langdurige ondersteuning. Wanneer mensen het gevoel hebben dat ze er alleen voor staan, kan de kans op terugval groter zijn. Bij Phase 1 Herstel Begeleiding weten de zorgprofessionals hoe belangrijk een goed steunsysteem is en bieden ze cliënten langdurige nazorg en begeleiding, ook na de intensieve behandeling.


Terugval als leerproces: een kans om sterker te worden

Hoewel een terugval frustrerend kan zijn, kan het ook een kans zijn om te leren. Vaak ontstaat een terugval door een bepaalde trigger of emotie, en door terug te kijken op wat er is gebeurd, kun je beter begrijpen wat je kwetsbaar maakt. Met deze inzichten kun je werken aan nieuwe strategieën en vaardigheden om beter voorbereid te zijn op toekomstige uitdagingen.



Bij Phase 1 Herstel Begeleiding ondersteunen ervaringsdeskundige zorgprofessionals cliënten in het omgaan met terugval. Ze begrijpen als geen ander dat terugval bij het proces hoort en kunnen helpen om de situatie op een milde, leerzame manier te bekijken. Dit helpt om gevoelens van schaamte en schuld los te laten en weer de focus te leggen op vooruitgang.

Hoe kun je de kans op terugval verkleinen?

Hoewel terugval vaak voorkomt, zijn er strategieën die kunnen helpen om de kans hierop te verkleinen en het herstelproces te versterken:

  1. Herken triggers en maak een plan
    Een groot deel van het voorkomen van terugval ligt in het herkennen van persoonlijke triggers en het hebben van een plan om hierop te reageren. Phase 1 Herstel Begeleiding helpt cliënten bij het in kaart brengen van triggers en het ontwikkelen van copingmechanismen, zoals afleiding zoeken, ademhalingsoefeningen doen, of iemand bellen voor steun.
  2. Werk aan zelfcompassie
    Veel mensen die een terugval ervaren, hebben de neiging om zichzelf te veroordelen. Schuldgevoelens en schaamte kunnen de neiging versterken om verder terug te vallen. Zelfcompassie helpt je om vriendelijk naar jezelf te kijken en het herstelproces te zien als een reeks stappen, waarin elk moment van leren waardevol is.
  3. Vind steun bij ervaringsdeskundigen
    Herstel hoef je niet alleen te doen. Bij Phase 1 Herstel Begeleiding werken professionals die uit eigen ervaring weten hoe moeilijk en uitdagend herstel kan zijn. Zij kunnen je helpen om je niet alleen te voelen, je steunen bij moeilijke momenten, en je inspireren door hun eigen verhaal van herstel.
  4. Ontwikkel nieuwe, gezonde routines
    Herstellen van een verslaving betekent ook dat je op zoek gaat naar nieuwe manieren om je tijd te vullen en van het leven te genieten. Het opbouwen van gezonde gewoontes, zoals regelmatig sporten, meditatie, of creatieve bezigheden, kan een positieve invloed hebben op het herstelproces. Het helpt niet alleen om afleiding te vinden, maar geeft je ook een nieuwe bron van voldoening en zelfvertrouwen.
  5. Werk aan lange-termijnondersteuning
    Het herstelproces is niet “af” na een behandeling. Nazorg en langdurige begeleiding zijn essentieel om sterk te blijven, vooral tijdens uitdagende momenten. Bij Phase 1 Herstel Begeleiding bieden de zorgprofessionals uitgebreide nazorgprogramma’s, zodat cliënten ook na hun behandeling blijven werken aan hun herstel.


Herstel is mogelijk, ook na een terugval

Herstel van een verslaving is een proces vol ups en downs. Terugval hoort hier soms bij en is geen mislukking, maar eerder een moment van leren en reflectie. Bij Phase 1 Herstel Begeleiding begrijpen de ervaringsdeskundige zorgprofessionals wat het betekent om de kracht te vinden om na een terugval weer op te staan en door te gaan. Zij bieden begeleiding en steun, zodat cliënten weten dat ze niet alleen zijn en altijd kunnen terugvallen op een netwerk van mensen die begrijpen wat ze doormaken.

Conclusie: Terugval is een onderdeel van het herstelproces

Hoewel ongeveer 40 tot 90 procent van de mensen in herstel na een normaal traject een terugval ervaart, betekent dit niet dat herstel onmogelijk is. Terugval is vaak een moment van leren en groeien, waarin je ontdekt wat je kwetsbaar maakt en welke strategieën je nodig hebt om verder te gaan. Het is belangrijk om vriendelijk naar jezelf te zijn en steun te zoeken bij mensen die begrijpen hoe herstel werkt.


Bij Phase 1 Herstel Begeleiding zijn zorgprofessionals met ervaringsdeskundigheid er om je door deze momenten heen te helpen. Zij hebben de kennis en ervaring om je stap voor stap te begeleiden en te ondersteunen op weg naar een duurzaam herstel. Onthoud dat je niet alleen bent, en dat elke stap, zelfs een terugval, je dichter bij een stabiel en gezond leven kan brengen.

door jva decker 31 maart 2025
Zomerse, dorstige dagen: hoe blijf je sterk in herstel?
door jva decker 28 februari 2025
Uiterlijke Symptomen Alcoholist: Hoe Herken Je Een Alcoholverslaving?
door jva decker 28 februari 2025
Verslaafd aan liefde: wanneer liefde een verslaving wordt...
Meer posts

"Volg ons verhaal via onze blog pagina..."

Op onze blog pagina volg je onze vorderingen van week tot week & houden we je op de hoogte van interessante ontwikkelingen....

Aan de slag

Neem contact met ons op en je hoort binnen 24 uur van ons!

Aanmelden voor onze nieuwsbrief