Hoe kun je zelf afkicken?
Hoe kun je zelf afkicken?
Afkicken van een verslaving kan een intense en uitdagende weg zijn, vooral als je besluit om dit op eigen kracht te proberen. Misschien heb je je verslaving lange tijd verborgen gehouden of voel je schaamte om hulp te vragen. Hoe je situatie ook is, het is belangrijk om te beseffen dat het proces van afkicken niet alleen een kwestie is van wilskracht. Verslaving gaat diep, en afkicken vraagt geduld, zelfcompassie, en vaak een netwerk van steun.
Bij Phase 1 Herstel Begeleiding werken zorgprofessionals die niet alleen goed zijn opgeleid, maar ook zelf ervaring hebben met verslaving en herstel. Zij begrijpen uit eigen ervaring hoe zwaar het kan zijn om de eerste stappen te zetten, en weten wat er allemaal bij herstel komt kijken. Als je ervoor kiest om zelf af te kicken, zijn er enkele belangrijke stappen en tips die je kunnen helpen.
1. Begrijp je verslaving en stel een doel
De eerste stap in het afkicken is het erkennen van de verslaving en begrijpen hoe deze invloed heeft op je leven. Vraag jezelf af waarom je wilt stoppen en stel een helder doel. Is het om je gezondheid te verbeteren? Voor je gezin? Voor je eigen geluk en toekomst? Het hebben van een duidelijk doel kan een bron van motivatie zijn op moeilijke momenten.
Bij het stellen van een doel kan het helpen om klein te beginnen en haalbare stappen te zetten. In plaats van te denken: Ik stop voor altijd, kun je bijvoorbeeld denken: Vandaag kies ik ervoor om één dag zonder mijn verslaving te leven. Herstel bestaat uit kleine stapjes, en elke dag dat je je aan je doel houdt, is een overwinning.
2. Bereid je voor op cravings en moeilijke momenten
Wanneer je probeert af te kicken, komen er vaak sterke cravings en moeilijke momenten op je pad. Dit is heel normaal: je lichaam en geest zijn gewend geraakt aan het middel of het gedrag, en missen het zodra je stopt. Voorbereid zijn op deze momenten is cruciaal.
Er zijn verschillende technieken die je kunnen helpen om cravings te weerstaan, zoals afleiding zoeken, ademhalingsoefeningen doen of sporten. Maak een lijst van afleidende activiteiten die je kunt doen wanneer je de drang voelt om terug te vallen. Dit kan iets simpels zijn, zoals een wandeling maken, een vriend bellen, of een boek lezen. Zorg dat je weet wat voor jou werkt, zodat je tijdens moeilijke momenten iets hebt om op terug te vallen.
3. Vind steun en omring jezelf met begripvolle mensen
Hoewel je misschien wilt proberen om zelf af te kicken, is het van groot belang om steun te zoeken. Praat met vrienden, familieleden, of andere mensen die je vertrouwt. Je hoeft het niet alleen te doen. Soms is het delen van je worstelingen al een grote opluchting. Het helpt je ook om verantwoordelijk te blijven, want anderen kunnen je aanmoedigen wanneer je het moeilijk hebt.
Bij Phase 1 Herstel Begeleiding begrijpen de ervaringsdeskundige zorgprofessionals als geen ander hoe zwaar het kan zijn om zelf af te kicken. Zij hebben zelf meegemaakt hoe belangrijk het is om steun te krijgen en weten hoe herstel werkt. Mocht je besluiten dat je toch wat extra hulp nodig hebt, kun je altijd bij hen terecht voor begripvolle, professionele begeleiding.
4. Vermijd triggers en herken je valkuilen
Triggers zijn situaties, mensen, of plaatsen die het verlangen naar je verslaving opwekken. Misschien is dat een bepaalde vriendengroep, een plek waar je vaak gebruikte, of een gevoel zoals stress of eenzaamheid. Als je besluit om zelf af te kicken, is het belangrijk om je bewust te zijn van je eigen triggers en je best te doen om deze te vermijden, zeker in de beginfase van je herstel.
Noteer voor jezelf welke situaties, gevoelens of momenten je uit balans brengen en probeer deze te omzeilen. Heb je bijvoorbeeld de neiging om te gebruiken wanneer je je eenzaam voelt? Zorg dan dat je jezelf in zulke momenten afleidt met iets positiefs, zoals een hobby of een gesprek met een vriend. Als je stress als trigger herkent, kun je meditatie of ademhalingsoefeningen proberen om kalm te blijven.
5. Zorg goed voor jezelf: zelfzorg en een gezonde levensstijl
Afkicken is fysiek en mentaal belastend, en je lichaam heeft rust, beweging, en gezonde voeding nodig om te herstellen. Probeer genoeg te slapen, gezond te eten, en regelmatig te bewegen. Lichaamsbeweging kan je niet alleen helpen om afleiding te vinden, maar stimuleert ook de aanmaak van endorfines, natuurlijke stofjes in de hersenen die je een goed gevoel geven.
Zelfzorg is niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Geef jezelf toestemming om dingen te doen waar je van geniet en waar je ontspannen van wordt. Dit kunnen kleine dingen zijn, zoals een boek lezen, een warme douche nemen, of tijd doorbrengen in de natuur. Herstellen van een verslaving is een intens proces, en zelfzorg helpt je om de kracht te vinden om door te gaan.
6. Wees geduldig en vergeef jezelf
Herstel is geen rechte lijn. Er kunnen dagen zijn dat het goed gaat, en dagen dat je je overweldigd voelt. Dit is normaal en hoort erbij. Probeer geduldig te zijn met jezelf en jezelf te vergeven als het een keer misgaat. Terugvallen komen vaak voor en hoeven geen einde aan je herstelproces te betekenen. Het belangrijkste is dat je opstaat en doorgaat.
Falen hoort bij leren, en elke poging die je onderneemt, brengt je dichter bij een leven zonder verslaving. Het team van Phase 1 Herstel Begeleiding begrijpt uit eigen ervaring hoe zwaar en onvoorspelbaar herstel kan zijn. Ze kunnen je helpen om na een terugval niet ontmoedigd te raken en juist te zien hoe ver je al bent gekomen.
7. Weet wanneer je hulp moet vragen
Afkicken op eigen kracht kan zwaar en soms overweldigend zijn. Het is oké om hulp te vragen als je merkt dat je vastloopt of behoefte hebt aan extra steun. Bij Phase 1 Herstel Begeleiding werken ervaringsdeskundigen die begrijpen hoe herstel werkt en je op een warme en compassievolle manier kunnen begeleiden. Ze hebben de kennis en ervaring om je te helpen bij het vinden van een aanpak die bij jou past, zodat je niet alleen door het herstelproces hoeft te gaan.
Conclusie: afkicken is een proces
Zelf afkicken van een verslaving is een moedige beslissing en kan een uitdaging zijn. Het vraagt om inzicht, geduld, en soms om de bereidheid om extra hulp te zoeken als het te zwaar wordt. Herstel is niet een kwestie van “even doorzetten,” maar een proces dat tijd en aandacht vraagt.
Onthoud dat elke stap die je zet een stap dichter bij een leven zonder verslaving is. Het team van Phase 1 Herstel Begeleiding staat klaar om je te helpen als je toch steun nodig hebt. Zij hebben niet alleen de professionele kennis, maar ook de ervaring om te begrijpen wat je doormaakt, en kunnen je alles vertellen over hoe herstel werkt. Het belangrijkste is dat je jezelf de kans geeft om te groeien en stap voor stap een vrijer en gezonder leven te vinden.