Wat als een verslaafde geen hulp wil?

jva decker • 3 november 2024

Wat als een verslaafde geen hulp wil?

Een geliefde hebben die worstelt met een verslaving en niet openstaat voor hulp kan enorm zwaar en frustrerend zijn. Misschien heb je al meerdere keren geprobeerd om het onderwerp aan te kaarten of heb je subtiele hints gegeven, maar telkens merk je weerstand of een afwijzing. Het kan je een gevoel van machteloosheid geven, vooral omdat je zo graag wilt dat het beter met hem of haar gaat. Je bent niet alleen – veel mensen maken dit mee en ervaren dezelfde worsteling. Het belangrijkste om te onthouden is dat herstel vaak een langdurig proces is, en dat je met liefde, begrip en geduld toch een verschil kunt maken.



Hier bespreken we waarom mensen vaak geen hulp willen, hoe je als dierbare hiermee om kunt gaan, en hoe een plek als Phase 1 Herstel Begeleiding kan helpen op een moment dat iemand toch klaar is om die stap naar herstel te zetten.

Inhoudsopgave

1.  Waarom wil iemand geen hulp?

2. Wat kun je doen als geliefde?

3. Wat als ze toch hulp willen? En waar kunnen ze dan terecht?

4. En als hulp nog steeds wordt geweigerd?

5. Herstel begint met één stap

Waarom wil iemand geen hulp?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom iemand met een verslaving geen hulp wil. Vaak speelt schaamte een grote rol. Verslavingen worden vaak met schuld en falen geassocieerd, en veel mensen voelen zich niet comfortabel om hun kwetsbaarheid te tonen, zelfs niet aan hun dierbaren. Daarnaast kan angst voor verandering een grote factor zijn. Verslaving biedt op een bepaalde manier controle of veiligheid, en het idee om dat los te laten kan beangstigend zijn.



Soms is er ook simpelweg een gebrek aan inzicht in de ernst van de situatie. Mensen die afhankelijk zijn van een middel of gedrag zien vaak niet de impact die hun verslaving op zichzelf en op anderen heeft. Ze zijn niet ‘klaar’ om te erkennen dat ze hulp nodig hebben. Dit betekent niet dat het nooit zal gebeuren – maar dat het tijd kost.

Een man in een blauw jasje zit op de grond met zijn hoofd in zijn handen.

Wat kun je doen als geliefde?

Als dierbare wil je misschien het liefst alles in het werk stellen om iemand te helpen, maar helaas is het niet altijd mogelijk om iemand te dwingen om hulp te zoeken. Wat je wél kunt doen, is steun bieden en een open, begripvolle houding aannemen. Hier zijn enkele manieren om er voor hen te zijn, zonder druk uit te oefenen:


  1. Blijf open en benaderbaar
    Laat de deur open voor gesprekken. Soms kan een simpele uitnodiging om samen iets te doen, zoals een wandeling of een kop koffie, meer betekenen dan woorden. Laat merken dat je er bent, zonder dat ze zich beoordeeld of veroordeeld voelen.
  2. Toon begrip en luister zonder oordeel
    Probeer hun gevoelens te begrijpen, ook al lijken ze misschien moeilijk te vatten. Vraag hoe zij zich voelen, en probeer hun emoties serieus te nemen. Het helpt vaak als ze merken dat iemand écht luistert, zonder hen te willen ‘fixen’.
  3. Wees geduldig en laat ruimte voor hun eigen tempo
    Herstel is een persoonlijk proces dat voor iedereen anders verloopt. Soms duurt het lang voordat iemand zich openstelt voor hulp, en dat is moeilijk om te accepteren. Geduld tonen kan echter een groot verschil maken. Wanneer iemand merkt dat je hen niet pusht, voelen ze zich wellicht veiliger om uiteindelijk zelf die eerste stap te zetten.
  4. Bied informatie en alternatieven aan
    Zonder te pushen kun je hulpbronnen aanbieden. Bijvoorbeeld door te vermelden dat er plekken zijn waar zorgprofessionals werken die zelf ervaring hebben met verslaving, zoals Phase 1 Herstel Begeleiding. Laat weten dat hier mensen werken die de weg naar herstel écht begrijpen, en dat ze er zijn om zonder oordeel te luisteren en te helpen wanneer iemand klaar is om de stap te zetten.
  5. Kijk ook naar jezelf en zoek eventueel ondersteuning
    Het is normaal om je soms uitgeput en emotioneel belast te voelen. Zoek steun bij anderen die begrijpen wat je doormaakt – vrienden, familie of een ondersteuningsgroep. Het kan enorm helpen om met anderen te praten die in dezelfde situatie zitten of hebben gezeten. Zo zorg je dat je er voor je geliefde kunt zijn zonder zelf onder de druk te bezwijken.


Wat als ze toch hulp willen – en waar kunnen ze dan terecht?

Als er op een gegeven moment een opening is en iemand wil toch hulp zoeken, dan zijn er verschillende mogelijkheden om hen te begeleiden naar een plek waar ze zich begrepen en gesteund voelen. Een waardevolle plek om hulp te zoeken is Phase 1 Herstel Begeleiding, waar enkel zorgprofessionals werken die zelf ervaring hebben met verslaving en herstel. Zij begrijpen het proces van binnenuit, wat vaak een gevoel van veiligheid en vertrouwen biedt dat essentieel is voor een succesvol herstel.



Bij Phase 1 ligt de nadruk niet alleen op het stoppen van het middelgebruik, maar vooral op het vinden en verwerken van de diepere oorzaken van de verslaving. Vaak speelt er emotionele pijn of trauma dat onbewust een rol heeft gespeeld bij het ontstaan van de verslaving. Door deze onderliggende oorzaken aan te pakken, krijgt iemand de kans om een duurzame verandering te maken.

En als hulp nog steeds wordt geweigerd?

Ook als iemand blijft weigeren om hulp te zoeken, kun je nog steeds veel betekenen door er te blijven zijn. Blijf op een begripvolle manier betrokken en houd de deur open. Het kan helpen om te weten dat een moment van openheid vaak onverwacht komt. Misschien voelt je geliefde zich op een dag wél veilig genoeg om een klein stapje richting hulp te zetten, en dan is het belangrijk dat ze weten dat ze op jou kunnen rekenen.



Ervaringen laten zien dat mensen vaak uit zichzelf hulp zoeken als ze zich ondersteund en geliefd voelen, zelfs als het moeilijk is om dat geduld op te brengen. Blijf hoopvol, want verandering is altijd mogelijk, zelfs al lijkt het soms ver weg.

Herstel begint met één stap – op het juiste moment

Als een verslaafde geen hulp wil, kan het lastig zijn om te weten wat je kunt doen. Maar onthoud dat herstel vaak begint met een klein moment van inzicht of steun. Wanneer je in de buurt blijft met een compassievolle houding, help je je geliefde te laten weten dat ze niet alleen zijn en dat ze ooit de keuze kunnen maken om hulp te zoeken.


Phase 1 Herstel Begeleiding biedt een veilige en warme omgeving waar zorgprofessionals met ervaringsdeskundigheid klaarstaan om hen te begeleiden wanneer ze die stap durven te zetten. Ze zijn er om hun kennis, begrip en persoonlijke ervaring te delen, en kunnen een essentieel vangnet zijn op het moment dat iemand klaar is om het pad van herstel te bewandelen.



Onthoud: jouw geduld en steun kunnen een groot verschil maken. Verandering is mogelijk – altijd.

Ik hoop dat je met bovenstaande antwoord heb gekregen op jouw vraag. Heel veel sterkte voor nu gewenst.


Liefs,


Jeroen

door jva decker 31 maart 2025
Zomerse, dorstige dagen: hoe blijf je sterk in herstel?
door jva decker 28 februari 2025
Uiterlijke Symptomen Alcoholist: Hoe Herken Je Een Alcoholverslaving?
door jva decker 28 februari 2025
Verslaafd aan liefde: wanneer liefde een verslaving wordt...
Meer posts

"Volg ons verhaal via onze blog pagina..."

Op onze blog pagina volg je onze vorderingen van week tot week & houden we je op de hoogte van interessante ontwikkelingen....

Aan de slag

Neem contact met ons op en je hoort binnen 24 uur van ons!

Aanmelden voor onze nieuwsbrief