Alcoholgebruik is in veel samenlevingen een geaccepteerd onderdeel van het dagelijks leven, maar waar ligt de grens tussen sociaal drinken en een alcoholprobleem? Wanneer ben je een alcoholist? Het antwoord op deze vraag is niet altijd zwart-wit. Alcoholisme, ook wel alcoholverslaving genoemd, is een progressieve aandoening die zich langzaam kan ontwikkelen. Wetenschappelijke studies tonen aan dat er zowel lichamelijke als psychologische criteria zijn waaraan alcoholisme kan worden herkend.
Bij Phase 1 Herstel Begeleiding werken zorgprofessionals die niet alleen deskundig zijn, maar ook ervaringsdeskundig. Zij begrijpen hoe alcoholisme zich kan ontwikkelen en hoe herstel mogelijk is. In deze blog geven we een wetenschappelijk onderbouwd antwoord op de vraag wanneer iemand als alcoholist wordt beschouwd.
Onze behandeling in Zuid-Afrika wordt door verreweg de meeste Nederlandse zorgverzekeraars vergoed.
Volgens de DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders), de internationale standaard voor psychiatrische diagnoses, wordt alcoholisme geclassificeerd als "Alcohol Use Disorder" (AUD).
Om van een alcoholverslaving te spreken, moeten er minstens twee van de volgende criteria binnen een periode van 12 maanden aanwezig zijn:
Bij milde verslaving zijn 2-3 criteria aanwezig, bij matige verslaving 4-5, en bij ernstige verslaving 6 of meer.
Niet iedereen die alcohol drinkt, is direct een alcoholist. Er zijn verschillende niveaus van alcoholgebruik:
De Gezondheidsraad hanteert de volgende richtlijnen voor overmatig alcoholgebruik:
Daarnaast wordt binge drinken – het drinken van meer dan 4 glazen (vrouwen) of 6 glazen (mannen) per gelegenheid – als een risicofactor voor verslaving gezien.
Langdurig overmatig drinken verhoogt de kans op lichamelijke schade, zoals leverproblemen, hersenschade en hartziekten.
Vrouwen en mannen reageren anders op alcohol. Dit heeft te maken met lichaamsgewicht, vetpercentage en enzymen die alcohol afbreken.
Daarnaast ontwikkelen vrouwen vaak sneller gezondheidsproblemen door alcoholisme, zoals levercirrose en hersenschade.
Enkele waarschuwingssignalen dat alcohol een probleem aan het worden is:
Als je vermoedt dat je een alcoholprobleem hebt, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen:
Een behandeling in Zuid-Afrika biedt een unieke kans om in een rustgevende en inspirerende omgeving aan herstel te werken. De afstand van je dagelijkse omgeving helpt je om los te breken van triggers en destructieve patronen.
Bij Phase 1 Herstel Begeleiding bieden wij een persoonlijk behandeltraject waarbij zorgprofessionals met ervaringsdeskundigheid je begeleiden naar een verslavingsvrij leven. Onze behandeling in Zuid-Afrika wordt door verreweg de meeste Nederlandse zorgverzekeraars vergoed.
Alcoholisme is een ernstige aandoening, maar herstel is mogelijk. De eerste stap is erkennen dat alcohol een probleem is en hulp zoeken. Bij Phase 1 Herstel Begeleiding begrijpen we hoe moeilijk die stap kan zijn.
Wil je weten of jouw zorgverzekering onze behandeling vergoedt? Neem vrijblijvend contact met ons op. Samen werken we aan een toekomst waarin jij de controle hebt, niet de alcohol. 💙
Phase 1 Herstel Begeleiding, locatie Gooi & Vechtstreek
heeft een gemiddeld cijfer van 9.2.
Bekijk alle waarderingen
of plaats een waardering