Hoe kun je een verslaafde partner helpen?
Hoe kun je een verslaafde partner helpen?
Wanneer je merkt dat je partner worstelt met een verslaving, kan dat een emotionele achtbaan zijn. Het kan gevoelens van verdriet, frustratie en zelfs machteloosheid oproepen, vooral wanneer je je afvraagt hoe je kunt helpen. Het belangrijkste om te onthouden, is dat je niet alleen bent in deze ervaring en dat er steun en deskundige hulp beschikbaar is om jullie samen door deze moeilijke periode te helpen.
Bij Phase 1 Herstel Begeleiding werken zorgprofessionals die niet alleen goed opgeleid zijn, maar ook zelf ervaring hebben met herstel. Ze begrijpen wat verslaving met iemand doet en weten hoe complex en zwaar het kan zijn voor een partner. In deze blog delen we enkele waardevolle inzichten over hoe je je partner kunt steunen, en hoe je daarbij ook goed voor jezelf kunt zorgen.
Begrip opbrengen: verslaving is geen keuze
Een van de moeilijkste onderdelen van het omgaan met een verslaving bij je partner, is het gevoel van onmacht en soms zelfs frustratie. Waarom kan hij of zij niet gewoon stoppen? Het helpt om te begrijpen dat verslaving geen bewuste keuze is, maar vaak een manier om om te gaan met onderliggende pijn, stress of andere emotionele problemen.
Je partner heeft waarschijnlijk niet de controle over de verslaving zoals jij zou willen geloven. Verslaving verandert de chemie in de hersenen, waardoor het gebruik van middelen of het herhalen van bepaald gedrag moeilijk te doorbreken is. Door te begrijpen dat verslaving complex is en vaak dieper ligt dan alleen “niet willen stoppen,” kun je meer compassie en begrip opbrengen. Dit is een essentieel beginpunt voor jullie beiden.
Aanmoedigen om hulp te zoeken
Herstel begint vaak met de moed om hulp te zoeken. Dit kan een lastige stap zijn voor je partner, omdat schaamte en schuldgevoelens vaak in de weg staan. Je kunt helpen door een open en liefdevolle houding aan te nemen, zonder oordeel. Benoem dat je begrijpt hoe moeilijk het is en dat je er bent om te steunen.
Voor veel mensen met een verslaving is de steun van hun partner de sleutel tot het zetten van deze eerste stap. Bij Phase 1 Herstel Begeleiding kunnen zorgprofessionals met ervaringsdeskundigheid samen met jullie werken om een passende weg naar herstel te vinden. Het kan geruststellend zijn om te weten dat deze begeleiders zelf ook het pad van herstel hebben bewandeld en begrijpen wat er in jullie omgaat.
Realiseer je dat herstel een proces is
Het is belangrijk om te beseffen dat herstel tijd kost en dat er geen magische oplossing is. Er zullen momenten zijn van vooruitgang, maar mogelijk ook terugvallen. Dit kan emotioneel zwaar zijn, maar geduld en begrip helpen vaak meer dan druk en ongeduld.
Herstel gaat niet alleen over stoppen met gebruik of een bepaald gedrag, maar ook over het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden om met stress en emoties om te gaan. Bij Phase 1 wordt aandacht besteed aan het werken aan de onderliggende oorzaken van verslaving. Begeleiders helpen je partner om op een diepere, duurzamere manier met zichzelf om te gaan. Dit zorgt ervoor dat de kans op duurzaam herstel toeneemt.
Stel grenzen voor jezelf
Hoewel het logisch is om je partner te willen helpen, is het belangrijk om ook goed voor jezelf te zorgen. Vaak raken partners emotioneel uitgeput omdat ze zoveel energie steken in het helpen van hun geliefde. Het is oké om grenzen te stellen en jezelf de ruimte te geven om op te laden. Als je alles blijft geven zonder terug te nemen, loop je het risico zelf opgebrand te raken.
Het kan ook helpen om steun te zoeken bij anderen – familie, vrienden of eventueel een coach of therapeut. Er zijn ook zelfhulpgroepen voor partners van mensen met een verslaving, waar je kunt praten met anderen die begrijpen wat je doormaakt.
Vermijd de rol van “redder”
Het is verleidelijk om alles te willen doen om je partner te “redden” van de verslaving. Toch kan deze rol uiteindelijk contraproductief zijn. Door je partner volledig te willen beschermen tegen de gevolgen van zijn of haar verslaving, neem je onbedoeld de verantwoordelijkheid van hen over. Dit kan ertoe leiden dat je partner minder gemotiveerd raakt om verantwoordelijkheid te nemen voor zijn of haar eigen herstel.
Wat je wel kunt doen, is liefdevol ondersteunen en stimuleren, zonder de last volledig over te nemen. Herstel moet uiteindelijk een beslissing en verantwoordelijkheid van je partner zelf zijn. De zorgprofessionals bij Phase 1 Herstel Begeleiding kunnen hierin adviseren. Ze begrijpen de delicate balans tussen helpen en ruimte geven, en kunnen je begeleiden in hoe je je partner kunt steunen zonder jezelf te verliezen.
Vertrouw op de hulp van deskundigen
Een verslaving kan te complex en te zwaar zijn om zonder professionele hulp aan te pakken. Voor een effectieve behandeling is het vaak belangrijk dat je partner begeleiding krijgt van mensen die begrijpen hoe herstel werkt en die ook verder kijken dan alleen het stoppen met het middel of gedrag. Bij Phase 1 Herstel Begeleiding vind je zorgprofessionals die ervaringsdeskundig zijn. Dit betekent dat zij niet alleen de kennis hebben, maar ook persoonlijk begrijpen hoe verslaving aanvoelt en wat het herstelproces inhoudt.
Deze experts kunnen met jullie samenwerken om een behandelplan op te stellen dat past bij de specifieke situatie van je partner. Dit omvat vaak een combinatie van psychologische ondersteuning, persoonlijke groei en praktische strategieën om met cravings en moeilijke momenten om te gaan.
Blijf communiceren en wees geduldig
Open communicatie en geduld zijn de fundamenten van een ondersteunende relatie, vooral wanneer je partner herstelt van een verslaving. Vraag hoe hij of zij zich voelt, zonder te oordelen. Probeer eerlijk te zijn over jouw gevoelens en zorgen, maar wees ook begripvol voor de worstelingen die je partner ervaart.
Het hersteltraject kan soms onvoorspelbaar en verwarrend zijn, maar door met elkaar te blijven praten, kunnen jullie elkaar beter begrijpen en steun vinden in elkaars aanwezigheid.
Het is mogelijk om samen sterker uit deze periode te komen
Hoewel verslaving een zware uitdaging is, kan het herstelproces ook een kans zijn om elkaar op een dieper niveau te leren kennen en samen sterker te worden. Met de juiste hulp, compassie en begrip kan het jullie band uiteindelijk versterken.
Bij Phase 1 Herstel Begeleiding werken ervaringsdeskundige zorgprofessionals die weten hoe herstel werkt en kunnen helpen jullie beiden door dit proces heen te begeleiden. Hun expertise en persoonlijke ervaring bieden een veilige ruimte om samen aan herstel te werken, met aandacht voor zowel de partner met de verslaving als de partner die ondersteunt.
Conclusie: Samen het pad naar herstel bewandelen
Je partner steunen terwijl hij of zij worstelt met een verslaving kan uitdagend en emotioneel zwaar zijn. Maar onthoud dat je niet alleen bent en dat er professionele hulp is om jullie te begeleiden. Bij Phase 1 Herstel Begeleiding wordt herstel gezien als een proces waarin alle betrokkenen – de persoon met de verslaving en de partner – steun en begeleiding verdienen. Met geduld, mededogen en de juiste begeleiding kunnen jullie samen werken aan een betere toekomst.