Verslaving is een complexe en ingrijpende aandoening die diep geworteld is in zowel fysieke als psychologische delen van het lichaam. Een van de moeilijkste aspecten van het leven met een verslaving kan het daadwerkelijk delen ervan zijn. Het doorbreken van het taboe en er openlijk over spreken is echter een cruciale stap op weg naar herstel. In deze blogpost bespreken we het belang van het doorbreken van dit taboe, en geven we praktische tips over hoe je het gesprek over je verslaving kunt aangaan met degenen om je heen.
Het is essentieel om te beseffen dat het bereiken van een punt waarop je hulp nodig hebt geen falen betekent, maar eerder een erkenning is van de ernst van je situatie. Het is een teken van kracht, niet van zwakte. Dit moment kan er voor iedereen anders uitzien, maar het belangrijkste is dat je jezelf toestaat om hulp te vragen. Je kunt beginnen met het delen van je zorgen met een vertrouwd persoon in je leven, of direct contact opnemen met professionele hulp, zoals een hulpverlener of een organisatie zoals Phase 01. Je kunt bijvoorbeeld zeggen:
"Ik heb moeite met een verslaving en ik heb professionele hulp nodig om deze te overwinnen."
Het kan bevrijdend zijn om deze woorden uit te spreken, en het is de eerste stap in de richting van herstel.
Aan je ouders of een partner vertellen over je verslaving kan ontzettend moeilijk zijn. Het kan overweldigend zijn om dit gesprek met je naasten te voeren, maar het is een belangrijke stap. Bereid je voor op hun mogelijke reacties en geef ze de tijd om de informatie te verwerken. Het is belangrijk om te beseffen dat zij wellicht geschokt of verdrietig zullen reageren, maar dat dit komt omdat ze om je geven. Een mogelijke manier om dit te verwoorden zou kunnen zijn:
"Ik worstel met een verslaving en ik ben van plan om hulp te zoeken. Ik wil dit met jullie delen, omdat jullie belangrijk voor mij zijn en ik jullie steun nodig heb."
Vergeet niet dat het doel is om eerlijk en open te zijn, maar ook om jezelf een veilige ruimte te geven om je ervaringen te delen en ze te laten weten dat je serieus bent over je herstel.
Het gesprek met je werkgever kan ingewikkeld zijn, omdat je misschien bang bent voor eventuele gevolgen. Bereid je echter voor en wees eerlijk. Vertel hen dat je tijd nodig hebt voor je herstel. Je zou kunnen zeggen:
"Ik wil eerlijk tegen je zijn over een persoonlijke uitdaging die ik heb. Ik worstel met een verslavingsprobleem en ik heb besloten om professionele hulp te zoeken en naar een afkickkliniek te gaan. Ik zal hierdoor enige tijd niet in staat zijn om te werken."
Onthoud vooral goed, je gezondheid en welzijn zijn onbetaalbaar en belangrijker dan wat dan ook.
Wanneer je met vrienden of nieuwe kennissen bent, kan het soms lastig zijn om uit te leggen waarom je niet meer drinkt. We leven in een samenleving waarin alcohol vaak een groot onderdeel is van sociale activiteiten, daarom is dit een probleem waar veel mensen in herstel mee rondlopen. Bereid je voor op mogelijke vragen of opmerkingen en weet dat je niet verplicht bent om uitgebreid op je verslaving in te gaan. Wees direct en duidelijk:
"Ik wil jullie laten weten dat ik gestopt ben met drinken omdat ik merkte dat het een probleem voor mij werd. Ik heb ervoor gekozen om hulp te zoeken en ik werk nu aan mijn herstel."
Je kunt ook uitleggen dat jouw besluit om niet te drinken niet betekent dat anderen dat ook moeten doen.
Als laatste stap, herinner jezelf eraan dat het overwinnen van verslaving een grote prestatie is. Het is een pad dat kracht, moed en vastberadenheid vereist. Bij Phase 01 begrijpen we dat iedere reis uniek is. Wij zijn er om je te ondersteunen, of je nu net begint of al verder in je herstelproces bent.
Je kunt je gevoelens van trots en vastberadenheid uitdrukken met iets als:
"Ik ben een persoon in herstel en ik ben trots op de vooruitgang die ik heb geboekt in het overwinnen van mijn verslaving."
Door je verhaal te delen, kan je anderen inspireren en helpen om het taboe rondom verslaving te doorbreken. Het is normaal om angstig te zijn over de gedachte om je verslaving te delen. Maar onthoud dat je er niet alleen voor staat. Phase 01 is er om je te helpen en te
begeleiden tijdens je reis naar herstel. Samen kunnen we een omgeving creëren waarin open gesprekken over verslaving niet alleen geaccepteerd maar ook aangemoedigd worden.
Phase 1 Herstel Begeleiding, locatie Gooi & Vechtstreek
heeft een gemiddeld cijfer van 9.2.
Bekijk alle waarderingen
of plaats een waardering