Hoe pak je een verslaafde aan?
Hoe pak je een verslaafde aan?
Als je iemand in je omgeving hebt die worstelt met een verslaving, kan dit veel vragen en emoties oproepen. Je wilt de persoon helpen, maar weet misschien niet hoe je het moet aanpakken. Je hebt waarschijnlijk gemerkt dat verslaving een ingewikkeld en soms pijnlijk onderwerp is, en dat het niet zomaar verdwijnt door een gesprek of advies. De vraag "Hoe pak je een verslaafde aan?" roept soms beelden op van confrontaties of harde aanpak, maar in werkelijkheid is de meest effectieve benadering vaak gebaseerd op begrip, geduld en steun.
Bij Phase 1 Herstel Begeleiding werken zorgprofessionals die niet alleen deskundig zijn in verslavingszorg, maar ook zelf ervaringsdeskundig zijn. Zij weten als geen ander wat het betekent om met verslaving te worstelen én wat het herstelproces inhoudt. In deze blog lees je hoe je een verslaafde in je omgeving kunt ondersteunen op een manier die empathisch en constructief is, zonder de druk op jezelf te hoog te maken.
1. Begrijp dat verslaving complex is
Het is belangrijk om te begrijpen dat verslaving veel meer is dan "slechte keuzes" maken. Vaak ontstaat een verslaving uit een combinatie van factoren, zoals genetische aanleg, psychologische kwetsbaarheden en sociale invloeden. Voor de persoon zelf is het vaak erg moeilijk om zomaar te stoppen, zelfs als ze dat graag willen. Er kan een diepere oorzaak zijn die de verslaving in stand houdt, zoals onverwerkte emoties, trauma, stress of mentale gezondheidsproblemen.
Bij Phase 1 Herstel Begeleiding wordt verslaving benaderd als een oplossing voor een dieper liggend probleem. Ze helpen de persoon niet alleen met het stoppen, maar ook met het vinden en aanpakken van de onderliggende oorzaken. Door je bewust te zijn van deze complexiteit, kun je met meer begrip naar de situatie kijken en zal je minder snel geneigd zijn om met boosheid of frustratie te reageren.
2. Praat op een liefdevolle en niet-oordelende manier
Wanneer je besluit om het gesprek met iemand aan te gaan over hun verslaving, is de manier waarop je het doet erg belangrijk. Probeer op een moment te praten waarop jullie allebei rustig zijn, en gebruik "ik-boodschappen" om je gevoelens te delen. In plaats van beschuldigingen of verwijten, kun je bijvoorbeeld zeggen: "Ik merk dat ik me zorgen maak over je omdat ik zie dat je het moeilijk hebt."
Probeer te luisteren zonder oordeel en geef de persoon de ruimte om zijn of haar gevoelens te delen. Verslaving kan gepaard gaan met gevoelens van schaamte of schuld, en door een veilige en open sfeer te creëren, help je de ander om zich minder bedreigd en meer begrepen te voelen. Het gesprek aangaan kan lastig zijn, maar door op een liefdevolle manier te communiceren, bouw je een basis van vertrouwen op.
3. Bied je steun aan zonder te ‘redden’
Wanneer iemand worstelt met een verslaving, kan het verleidelijk zijn om de rol van ‘redder’ op je te nemen en alles te willen oplossen. Maar uiteindelijk kan de beslissing om te veranderen alleen door de persoon zelf worden genomen. Je kunt steun bieden door te laten zien dat je er bent en dat je om hen geeft, maar probeer te voorkomen dat je de verantwoordelijkheid voor hun herstel op je neemt.
Je kunt bijvoorbeeld aanbieden om samen naar informatie over hulp te kijken of aan te geven dat je er voor ze bent wanneer ze besluiten hulp te zoeken. Bij Phase 1 Herstel Begeleiding werken ervaringsdeskundige zorgprofessionals die je geliefde precies kunnen vertellen hoe herstel werkt en wat er bij een behandeling komt kijken. Door de juiste hulpbronnen aan te reiken en te motiveren, kun je op een steunende manier aanwezig zijn zonder zelf de volledige last te dragen.
4. Stel grenzen en zorg ook voor jezelf
Het ondersteunen van iemand met een verslaving kan emotioneel belastend zijn. Het is belangrijk om grenzen te stellen en ook voor jezelf te zorgen, zodat je niet uitgeput raakt of verstrikt raakt in de verslaving van de ander. Je hoeft niet alle problemen van de persoon op te lossen en het is oké om je eigen welzijn op de eerste plaats te zetten.
Stel bijvoorbeeld duidelijke grenzen over wat je wel en niet kunt doen. Dit kan ook helpen om een gezonde balans in de relatie te behouden. Het kan zijn dat je je schuldig voelt als je grenzen stelt, maar onthoud dat je beter kunt helpen wanneer je zelf sterk en in balans bent.
5. Motiveer professionele hulp, maar dwing niet af
Misschien denk je dat het enige dat je geliefde nog nodig heeft, professionele hulp is. Toch kan het geen zin hebben om iemand te dwingen als ze er niet klaar voor zijn. Motiveren is vaak effectiever dan eisen stellen. Je kunt bijvoorbeeld zachtjes aandringen door te vertellen dat er mensen zijn die begrijpen wat ze doormaken, zoals de zorgprofessionals bij Phase 1 Herstel Begeleiding. De ervaringsdeskundigen daar hebben niet alleen de kennis, maar ook de persoonlijke ervaring met verslaving en herstel, wat vaak een diepere band en begrip creëert.
Het kan ook helpen om informatie over mogelijke behandelingen te delen, zodat de persoon weet dat er opties zijn wanneer hij of zij klaar is voor hulp. Soms is het een kwestie van het zaadje planten en geduldig wachten tot de persoon zelf besluit om de stap te zetten.
6. Wees geduldig en heb realistische verwachtingen
Herstel is een proces dat tijd en geduld vraagt, voor de persoon zelf én voor de mensen om hen heen. Het is goed om realistische verwachtingen te hebben: verslavingen verdwijnen niet van de ene op de andere dag. Er kunnen terugvallen of moeilijke momenten zijn, en het is belangrijk om te beseffen dat dit een normaal onderdeel van het proces kan zijn.
Door geduldig te blijven en vertrouwen te houden, geef je de persoon de ruimte om hun eigen pad naar herstel te vinden. En als het moeilijk is, kun je bij Phase 1 Herstel Begeleiding altijd terecht voor advies en steun van professionals die begrijpen wat herstel echt inhoudt.
7. Laat je eigen frustraties en emoties er zijn
Het kan pijnlijk zijn om te zien dat iemand die je liefhebt worstelt met verslaving. Het is normaal om je soms boos, verdrietig of gefrustreerd te voelen. Probeer ruimte te maken voor deze emoties en zoek eventueel zelf steun, bijvoorbeeld door te praten met anderen of met een counselor. Op die manier kun je ook beter aanwezig zijn voor je geliefde zonder dat je eigen emoties in de weg staan.
Herstellen is mogelijk – en je kunt een verschil maken
Het is zeker mogelijk om een verslaving te overwinnen, maar het vraagt tijd, moed en de juiste begeleiding. Als je een geliefde hebt die worstelt met verslaving, kun je een positieve invloed uitoefenen door aanwezig te zijn, door niet te oordelen, en door aan te moedigen zonder te forceren. Een liefdevolle en geduldige benadering kan wonderen doen.
Bij Phase 1 Herstel Begeleiding staan zorgprofessionals klaar om je geliefde te ondersteunen in elke stap van hun herstelproces. Met hun eigen ervaring in herstel kunnen ze niet alleen begeleiden, maar ook écht begrijpen wat er nodig is om van een verslaving af te komen en weer een gezonde en gebalanceerde toekomst op te bouwen.
Conclusie: een steunende aanwezigheid kan het verschil maken
Als je je afvraagt hoe je een verslaafde ‘aanpakt,’ onthoud dan dat je geliefde waarschijnlijk al veel innerlijke strijd ervaart. Wat hij of zij het meeste nodig heeft, is een steunende aanwezigheid, iemand die er is zonder oordeel en die bereid is om hen te begeleiden richting hulp wanneer zij er klaar voor zijn. Door een luisterend oor te bieden en liefdevol grenzen te stellen, kun je een verschil maken, zelfs als herstel niet meteen begint.
Weet dat jij niet alles zelf hoeft op te lossen en dat er professionele hulp beschikbaar is. Bij Phase 1 Herstel Begeleiding werken mensen die weten wat herstel inhoudt en die klaarstaan om zowel jou als je geliefde te ondersteunen op deze weg. Herstel is mogelijk, en jij kunt een belangrijke rol spelen in dat proces – met begrip, compassie en geduld.